Wartości parametrów fizyko-chemicznych i bakteriologicznych wody z ujęć wody
w Gminie Mrągowo w 2012 r.
Parametr
|
Jednostka
|
Wartość
|
Najwyższe dopuszczalne wartości wskaźników określone w RMZ z dn.29.03.2007
(Dz.U.Nr 61,poz.417)
|
Barwa
|
mg/ I Pt
|
10 + / -5
|
akceptowalny***
|
Mętność
|
NTU
|
0,43 + / -0,09
|
1***
|
pH
|
–
|
7,3 + / -0,1
|
6,5-9,5
|
Przewodność elektryczna
włściwa
|
µS/cm
|
481 + / -9
|
2500
|
Zapach
|
–
|
akceptowalny
|
akceptowalny***
|
Smak
|
akceptowalny
|
||
Jon amonowy
|
mg/I
|
<0,05
|
0,50
|
Azotany
|
mg/ I
|
3,22 +/- 0,37
|
50
|
Azotyny
|
mg/ I
|
<0,007
|
0,50
|
Mangan
|
µg/ I
|
<25
|
50
|
Żelazo
|
µg/ I
|
24+/- 5
|
200
|
Fluorki
|
mg/ I
|
0,29 +/- 0,06
|
1,5
|
Chlorki
|
mg / I
|
7 +/- 1
|
250
|
Indeks nadmanganowy
(utlenialność)
|
mg/I
|
2,7 +/- 0,4
|
5,0
|
Liczba bakterii grupy coli
|
jtk/100ml
|
0 (0,3)
|
0
|
Liczba bakterii
Escherichia coli
|
jtk/100ml
|
0 (0,3)
|
0
|
Liczba paciorkowców kałowych
|
jtk/100ml
|
0 (0,3)
|
0
|
***akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
Ostatnio zaktualizoany: 29 września 2020 przez Jarosław Grabowski