Wartości parametrów fizyko-chemicznych i bakteriologicznych wody wysyłanej do miasta ze Stacji Uzdatniania Wody w Mrągowie w 2015 r.
Parametr
|
Jednostka
|
Wartość
|
Najwyższe dopuszczalne wartości wskaźników określone w
RMZ z dn.29.03.2007
(Dz.U.Nr 72,poz.466)
|
Barwa
|
mgPt/dm3
|
5
|
akceptowalny***
|
Mętność
|
NTU (FNU)
|
0,35
|
1***
|
pH
|
–
|
7,6
|
6,5-9,5
|
Przewodność elektryczna właściwa w temp. 25°C
|
µS/cm
|
635
|
2500
|
Zapach
|
–
|
akceptowalny
|
akceptowalny***
|
Smak
|
–
|
akceptowalny
|
akceptowalny***
|
Jon amonowy
|
mg NH4+/dm3
|
0,09
|
0,50
|
Twardość ogólna
|
mgCaCO3/dm3
|
323
|
60-500
|
Obecność i liczba bakterii grupy coli
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
Obecność i liczba bakterii Escherichia coli
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
*** akceptowalny przez konsumentów
i bez
nieprawidłowych zmian
Ostatnio zaktualizoany: 29 września 2020 przez Jarosław Grabowski