Wartości parametrów fizyko-chemicznych i bakteriologicznych wody wysyłanej do miasta ze Stacji Uzdatniania Wody w Mrągowie w 2011 r.
Parametr
|
Jednostka
|
Wartość
|
Najwyższe dopuszczalne wartości wskaźników określone w RMZ z dn.29.03.2007
(Dz.U.Nr 61,poz.417) z późn.zm. RMZ z dn.20.04.10 (Dz. U.Nr 61,poz.417)
|
Barwa
|
Mg/ I Pt
|
5+ / – 5
|
akceptowalny***
|
Mętność
|
NTU(FNU)
|
0,25 + / – 0,14
|
1***
|
pH
|
–
|
7,3 + / – 0,1
|
6,5 – 9,5
|
Przewodność elektryczna
włściwa
|
µS/cm
|
464 + / – 9
|
2500
|
Zapach
|
–
|
z 1R- bez nieprawidłowych zmian
|
akceptowalny***
|
Smak
|
–
|
z 0 – bez nieprawidłowych zmian
|
akceptowalny***
|
Jon amonowy
|
mg / I
|
0,50
|
|
Liczba bakterii grupy coli
|
jtk/100ml
|
0 (0,3)
|
0
|
Liczba bakterii Escherichia coli
|
jtk/100ml
|
0 (0,3)
|
0
|
***akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
Ostatnio zaktualizoany: 29 września 2020 przez Jarosław Grabowski