Wartości parametrów fizyko-chemicznych i bakteriologicznych wody z ujęć wody w Gminie Mrągowo w 2011 r.
Parametr
|
Jednostka
|
Wartość
|
Najwyższe dopuszczalne wartości wskaźników określone w RMZ z dn.29.03.2007
(Dz.U.Nr 61,poz.417)
|
Barwa
|
mg/ I Pt
|
5 + / -5
|
akceptowalny***
|
Mętność
|
NTU
|
0,22 + / -0,12
|
1***
|
pH
|
–
|
7,3 + / -0,1
|
6,5-9,5
|
Przewodność elektryczna
włściwa
|
µS/cm
|
504 + / -9
|
2500
|
Zapach
|
–
|
z1 R – bez nieprawidłowych zmian
|
akceptowalny***
|
Smak
|
z 0- bez nieprawidłowych zmian
|
||
Jon amonowy
|
mg/I
|
Po(<0,05)
|
0,50
|
Azotany
|
mg/ I
|
3,35 +/- 0,39
|
50
|
Azotyny
|
mg/ I
|
0,007+/-<0,001
|
0,50
|
Mangan
|
µg/ I
|
po(<25)
|
50
|
Żelazo
|
µg/ I
|
Po(<20)
|
200
|
Fluorki
|
mg/ I
|
0,31 +/- 0,07
|
1,5
|
Chlorki
|
mg / I
|
5 +/- 1
|
250
|
Indeks nadmanganowy
(utlenialność)
|
mg/I
|
2,1 +/- 0,3
|
5,0
|
Liczba bakterii grupy coli
|
jtk/100ml
|
0 (0,3)
|
0
|
Liczba bakterii
Escherichia coli
|
jtk/100ml
|
0 (0,3)
|
0
|
Liczba paciorkowców kałowych
|
jtk/100ml
|
0 (0,3)
|
0
|
***akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
Ostatnio zaktualizoany: 29 września 2020 przez Jarosław Grabowski