Wartości parametrów fizyko-chemicznych i bakteriologicznych wody z ujęć wody w Gminie Mrągowo w 2009 r.
Parametr
|
Jednostka
|
Wartość
|
Najwyższe dopuszczalne wartości wskaźników określone w RMZ z dn.29.03.2007
(Dz.U.Nr 61,poz.417)
|
Barwa
|
mg/ I Pt
|
5 +/-5
|
15
|
Mętność
|
FNU
|
0,41 +/-0,08
|
1
|
pH
|
–
|
7,2 +/-0,1
|
6,5-9,5
|
Przewodność elektryczna
włściwa
|
µS/cm
|
671 +/-12
|
2500
|
Zapach
|
–
|
akceptowalny
|
akceptowalny
|
Smak
|
–
|
akceptowalny
|
akceptowalny
|
Jon amonowy
|
mg/I
|
po(<0,05)
|
0,50
|
Azotany
|
mg/ I
|
0,79+/- 0,09
|
50
|
Azotyny
|
mg/ I
|
po (<0,007)
|
0,50
|
Mangan
|
mg/ I
|
(<0,025)
|
0,050
|
Żelazo
|
mg/ I
|
po(<0,020)
|
0,200
|
Fluorki
|
mg/ I
|
0,34
|
1,50
|
Indeks nadmanganowy
(utlenialność)
|
mg/I
|
poniżej zakresu metody
<1
|
5,0
|
Liczba bakterii grupy coli
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
Liczba bakterii grupy coli
termotoleranyjnych i
Escherichia coli
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
Liczba paciorkowców kałowych
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
Ostatnio zaktualizoany: 29 września 2020 przez Jarosław Grabowski