Wartości parametrów fizyko-chemicznych i bakteriologicznych wody
z ujęć wody w Gminie Mrągowo w 2010r.
Parametr
|
Jednostka
|
Wartość
|
Najwyższe dopuszczalne wartości wskaźników określone w RMZ z dn.29.03.2007
(Dz.U.Nr 61,poz.417)
|
Barwa
|
mgPt/dm3
|
15 +/-5
|
Akceptowalny***
|
Mętność
|
NTU
|
0,95 +/-0,19
|
1***
|
pH
|
–
|
7,2 +/-0,1
|
6,5-9,5
|
Przewodność elektryczna
włściwa
|
µS/cmγ25
|
449 +/-8
|
2500
|
Zapach
|
–
|
z1R-bez
nieprawidłowych zmian
|
Akceptowalny***
|
Smak
|
–
|
z0-bez
nieprawidłowych zmian
|
Akceptowalny***
|
Jon amonowy
|
mg NH4+/dm3
|
0,05+/-0,01
|
0,50
|
Azotany
|
mg NO3–/dm3
|
1,44+/- 0,17
|
50
|
Azotyny
|
mg NO2–/dm3
|
po (<0,007)
|
0,50
|
Mangan
|
µg/dm3
|
29+/-4
|
50
|
Żelazo
|
µg/dm3
|
103
|
200
|
Fluorki
|
mgF/dm3
|
0,31+/-0,07
|
1,50
|
Indeks nadmanganowy
(utlenialność)
|
mgO2/dm3
|
1,9+/-0,4
|
5,0
|
Liczba bakterii grupy coli
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
Liczba bakterii grupy coli
termotoleranyjnych i
Escherichia coli
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
Liczba paciorkowców kałowych
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
***akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
Ostatnio zaktualizoany: 29 września 2020 przez Jarosław Grabowski